Medeltidsensemblen

Ambrosia

 
 
 
 
  Ambrosia från vänster: Malena Frööjd, Per Nord, Ida Höög och Anders Renberg

Medeltidsensemblen Ambrosia


Medeltidsensemblen Ambrosia bildades hösten 2000 på Musikhögskolan Ingesund utanför Arvika av blockflöjtisterna Malena Frööjd, Ida Höög, Anders Renberg, samt slagverkaren Per Nord. Det gemensamma intresset för den speciella musiken och den dynamiska medeltiden inspirerade snart till att starta en fast ensemble.


Ambrosia har gjort sig kända för sina varierade arrangemang av 1200- och 1300-talsmusiken och använder regelbundet dans i sina program. Genom musik, text och dans berättas en medeltida historia och ambitionen är att göra föreställningarna till en helgjuten upplevelse. De har idag betydande erfarenhet och scenisk utstrålning.


Medlemmarna i Ambrosia är utbildade vid Musikhögskolan Ingesund, samt Musikhögskolan i Malmö med musiklärarexamen, respektive musikerexamen. Förutom engagemang med Ambrosia arbetar de som musiker i andra konstellationer och som pedagoger inom dans och instrumentalmusik.


Ambrosia har uppträtt och konserterat i stora delar av Sverige sedan debuten 2001 i Skara domkyrka. Mellansverige med Västergötland i spetsen har fått många besök, men från och med 2005, även södra Sverige sedan flera av medlemmarna bosatt sig i Skåne. Under 2008 turnerade ensemblen i Norrbotten och Lappland och 2009 uppträdde de under medeltidsveckan i Horsens, Danmark. Under 2010 medverkade ensemblen även i det uppskattade medeltida spelet om Birger Jarl i Varnhem. Till dags dato har det blivit ett sjuttiotal konserter.


I föreställningen Ay mi berättas den ödesmättade historien om Guy de Thourotte, slottsherren av Coucy, och prinsessan Isabelle de Valois. Publiken överraskas ofta av skönheten och svänget i musiken, liksom det speciella instrumentariet. Det har blivit tradition när konserterna avslutas att publiken kommer fram och tittar och ställer frågor om instrumenten och musiken.


Ambrosias föreställningar passar utmärkt för kyrkorummet och andra akustiska lokaler, men vi tycker också mycket om att spela på marknadsplatser och fester m.m. Inriktning och omfattning kan anpassas efter önskemål.